Wat Helpt tegen buikkrampjes bij baby’s?

Een baby kan nog niet vertellen wat hij of zij wil of waar het kindje last van heeft. Daarom is het belangrijk dat je jouw kindje goed observeert, zodat je het gaat herkennen als er wat aan de hand is. Baby’s communiceren voornamelijk met ons door te huilen. Het is dan ook niet vreemd als jouw kindje veel huilt. Lijkt jouw kindje echter ontroostbaar? Dan kan het zijn dat de baby last heeft van buikkrampjes. Dat is helemaal niet gek, want darmkrampjes komen vaak bij baby’s voor. Uiteraard zijn de krampjes wel onprettig, waardoor het voor een kindje fijn is als je er wat aan doet. Daarom vertel ik in dit artikel uitgebreid hoe buikkrampjes ontstaan, hoe je ze kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Hoe ontstaan buikkrampjes bij een baby?

Doorgaans heeft een kindje last van buikkrampjes, doordat de darmpjes nog niet volledig zijn ontwikkeld. Het kindje krijgt wel (moeder)melk, waardoor de darmen voor het eerst aan de slag moeten. Ze moeten nu echte voeding gaan verteren en dat kan een uitdaging zijn. Als gevolg hiervan kan een baby buikkrampjes krijgen als hij voeding heeft gehad. Dit is dan ook de meest voorkomende oorzaak. Daarnaast kan een baby ook gulzig melk drinken, waardoor er lucht in de darmpjes komt. Ook dit kan voor krampjes zorgen, evenals prikkels en allergieën.

Hoe herken je buikkrampjes bij een baby?

Een baby krijgt vaak na de voeding last van darmkrampjes. Als een kindje last heeft van buikkrampjes, zal hij gaan huilen en is hij vaak niet te troosten. Soms wordt een baby ook erg onrustig, balt zijn vuistjes en strekt zijn lichaampje uit. Het kindje kan ook trappelen met de voetjes of ze juist krampachtig optrekken en last hebben van winderigheid.

Hoe lang houdt een kindje last van darmkrampjes?


Heeft jouw baby last van buikkrampjes? Dan hoeft dit niet te betekenen dat hij dat heel zijn leven zal houden. De krampjes bereiken doorgaans hun hoogtepunt wanneer de baby tussen de zes en acht weken oud is. Daarna nemen ze vaak af. Na ongeveer drie tot vier maanden zijn de darmpjes voldoende ontwikkeld en zullen de meeste krampjes vanzelf verdwijnen. Tot die tijd zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om jouw kindje zo min mogelijk last te laten hebben van de krampjes.

Wat kun je bij een baby tegen buikkrampjes doen?

Komt het niet door een allergie, prikkels of lucht in de darmpjes dat een baby last heeft van krampjes? Dan kun je helaas weinig doen om de darmkrampjes te voorkomen. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten en je kindje door de krampjes heen te helpen.

Masseer jouw kindje
Masseer zachtjes het buikje door met warme handen ronddraaiende bewegingen over de babybuik te maken. Dit kan ook een fijn moment zijn voor jou en jouw baby, waarin jullie band versterkt wordt.

Laat jouw kindje ‘fietsen’ in de lucht
‘Fiets’ met de benen van het kindje in de lucht. Dit kan de spanning in zijn buikspieren doorbreken en de klachten verminderen. De ronddraaiende bewegingen helpen de buik te ontspannen.

Zorg voor afleiding
Je kunt proberen om met geluid of beweging jouw kindje af te leiden. Zing een liedje voor je baby, schommel hem heen en weer of maak een autoritje. De bewegingen en je stem kunnen het kindje kalmeren.

Buidel je kindje tegen je aan
In een buideltop kun je een kindje lekker tegen je aan buidelen. Dit kan jouw baby helpen om weer rustig te worden en ga bijvoorbeeld een stukje wandelen. Jouw lichaamswarmte, hartslag en het wiegen kunnen het kindje kalmeren. In mijn webshop zijn verschillende buideltops verkrijgbaar.

Zoek naar een comfortabele houding voor jouw baby
Je kunt ook zoeken naar een houding waarin je baby zich prettig voelt. Veel baby’s die last hebben van darmkrampjes vinden het prettig om met hun buik op je onderarm te liggen, waarbij je zijn onderbuik ondersteunt. Een gebogen houding, zoals de foetushouding, kan ook prettig zijn.

Gebruik een Warmtemaantje
Leg een verwarmd Warmtemaantje op op het buikje van het kindje. De warmte van dit warmtekussentje kan jouw kindje helpen weer ontspannen en de klachten verlichten. Een Warmtemaantje is zo gemaakt dat het precies op de buik van een baby past. In mijn webshop vind je Warmtemaantjes in verschillende stoffen, kleuren en designs.

Wat is een buideltop precies?

img 2831


Een buideltop is zo gemaakt dat je ermee gemakkelijk jouw kindje tegen je aan kunt buidelen. Een kindje buidelen is anders dan een kindje dragen. Bij het dragen van een kindje in bijvoorbeeld een draagzak, is er geen huid-op-huid contact en bij het buidelen van een kindje wel. Veel kindjes vinden huid-op-huid contact erg fijn, waardoor ze vaak kalmeren.

Wat is een Warmtemaantje precies?

Een Warmtemaantje is een handgemaakt, uniek vormgegeven warmtekussentje dat zorgt voor veel comfort en verlichting voor jou en/of jouw kindje. Het warmtekussentje is gemaakt in de vorm van een maan, waardoor de vulling niet naar één kant toe zakt, maar gelijkmatig verdeeld blijft over het babybuikje. Daardoor legt het warmtekussentje niet te veel druk op het buikje, maar zorgt het tijdens darmkrampjes wel voor verlichting. Het warmtekussentje is gevuld met biologische kersenpitten en daardoor wasbaar. Bovendien kun je een Warmtemaantje gemakkelijk in de oven of magnetron verwarmen. 

img 5794

Neem eens een kijkje in de webshop!

Heeft jouw kindje last van buikkrampjes en helpen de tips als masseren, je kindje laten ‘fietsen’ in de lucht en jouw kindje afleiden niet? Dan is het een goed idee om eens een buideltop en/of Warmtemaantje te proberen. Naast dat beide producten jouw baby door de krampjes heen kunnen helpen, hebben ze allebei nog veel meer voordelen. Neem dus zeker even een kijkje in mijn webshop om alle voordelen te ontdekken en te zien welke Warmtemaantjes en buideltops verkrijgbaar zijn.

Deel dit blog:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer lezen?

De waardering van naturalcosykids.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.