Wat is buidelen met baby’s?
Buidelen, ook bekend als kangaroo care of kangoeroeën is het huid-op-huid contact tussen eenouder (moeder/vader/verzorger) en een baby. Dit betekent dat de baby zonder kleren op de borst van de ouder ligt, alleen bedekt met een deken, doek of buideltop.
Wat zijn de voordelen van buidelen voor baby’s en ouders?
Voordelen voor de baby
- Bevordert een stabiele hartslag en ademhaling: Huid-op-huid contact helpt de baby om beter te ademen en een regelmatige hartslag te behouden.
- Verbetert de temperatuurregulatie: De lichaamstemperatuur van de ouder helpt de baby om warm te blijven, wat vooral belangrijk is voor premature baby’s.
- Helpt bij gewichtsstoename: Buidelen stimuleert het hongergevoel en verbetert de spijsvertering, wat bijdraagt aan een betere groei.
- Verhoogt het gevoel van veiligheid en vermindert stress: De nabijheid van de ouder geeft de baby een gevoel van geborgenheid en vermindert stresshormonen.
Voordelen voor de ouder
- Versterkt de band tussen ouder en kind: Het huid-op-huid contact bevordert de emotionele band, wat essentieel is voor de ontwikkeling van de baby.
- Kan de melkproductie bij de moeder stimuleren: Het contact kan de afgifte van oxytocine (ook wel het knuffelhormoon genoemd) bevorderen, wat helpt bij de melkproductie.
- Vermindert stress en bevordert het gevoel van welzijn: Ouders die buidelen voelen zich vaak meer ontspannen en verbonden met hun baby. De kans op een postnatale depressie bij de moeder wordt verlaagd.
Wat is de geschiedenis van buidelen?
Om in ontwikkelingslanden een veilig en betaalbaar alternatief voor dure couveuses te bieden, is in 1978 in Colombia het Kangaroo Mother Care programma ontwikkeld door dr. Rey en dr. Martinez. Hierbij wordt de warmte van de moeder gebruikt in plaats van de warmte van de couveuse. De baby wordt 24 uur per dag huid-op-huid gedragen, net zo als kangoeroes hun jongen in hun buidel dragen.
De resultaten waren opmerkelijk. De sterftecijfers onder premature baby’s daalden drastisch, en de baby’s groeiden sneller en waren minder vatbaar voor infecties. Door dit succes verspreidde de methode zich snel naar andere landen in Latijns-Amerika en de rest van de wereld.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkende de voordelen van kangaroo care en begon het in de jaren 90 te promoten als een effectieve methode voor de zorg van premature en baby’s met een laag geboortegewicht in ontwikkelingslanden.
Wat zijn de voordelen van buidelen voor voldragen baby’s?
Door onderzoek is bewezen dat het buidelen doeltreffend is voor álle pasgeboren baby’s. Ongeacht de plaats van geboorte, geboortegewicht, zwangerschapsduur en klinische condities.
Hoewel buidelen vaak wordt geassocieerd met premature baby’s, heeft het ook grote voordelen voor voldragen baby’s waarbij de kraamperiode thuis plaatsvindt.
Gezondheidsvoordelen
- Verbetert de temperatuurregulatie: Ook voor voldragen baby’s helpt het huid-op-huid contact hen om hun lichaamstemperatuur te stabiliseren.
- Stimuleert borstvoeding: Buidelen kan de borstvoeding vergemakkelijken door het stimuleren van het natuurlijke instinct van de baby om te zuigen. Dit verhoogt de melkproductie bij de moeder.
- Versterkt het immuunsysteem: Huid-op-huid contact kan het immuunsysteem van de baby versterken, waardoor ze beter bestand zijn tegen infecties.
Emotionele en psychologische voordelen
- Versterkt de ouder-kind band: Huid-op-huid contact bevordert de emotionele band tussen ouder en kind, wat essentieel is voor de emotionele ontwikkeling van de baby. Daarom is het ook waardevol als vaders buidelen met hun baby.
- Vermindert stress en huiltijd: Buidelen helpt de baby zich kalm en veilig te voelen, wat kan resulteren in minder huilen en meer rust.
- Bevordert betere slaap: Baby’s die regelmatig worden gebuideld, hebben vaak een betere slaapkwaliteit.
Hoe werkt buidelen precies?
- Zorg voor een rustige, warme omgeving. In de thuissituatie kan dit de slaapkamer zijn of een comfortabele stoel in de woonkamer.
- Trek de kleertjes van de baby uit, behalve de luier. Eventueel kan de baby een mutsje dragen. Ontkleed je eigen bovenlijf.
- Gebruik een buideltop: Voor extra gemak en ondersteuning kun je een buideltop gebruiken. De buideltop maakt het gemakkelijker om de baby dicht bij je te houden terwijl je je handen vrij hebt.
Positie en Techniek
- Plaats de baby rechtop tegen je borst met het hoofdje dicht bij je hart. Zorg ervoor dat het hoofdje van de baby vrij ligt met het neusje omhoog in de zogenaamde snuffelpositie, zodat de baby goed kan ademhalen.
- Gebruik een zachte deken of leg het in de buideltop om de baby te bedekken voor extra warmte en comfort.
Hoe lang en hoe vaak buidelen?
Begin zo vroeg mogelijk met buidelen, bij voorkeur meteen na de geboorte.Probeer dagelijks te buidelen, ideaal is minstens een uur of een complete cyclus van voeden en slapen per sessie, vaker en langer is altijd goed!
Wat is een buideltop en hoe werkt het?
De buideltop van Natural Cosy Kids is een soort col die om de romp gedragen wordt en het buidelen vergemakkelijkt. De buideltops zijn handgemaakt van zachte, rekbare exclusieve stoffen en zorgt er voor dat de baby geborgen ligt, als in een coconnetje.
Voordelen
De buideltop biedt ondersteuning en comfort voor zowel de ouder als de baby. Het zorgt ervoor dat de baby goed op zijn plaats blijft, terwijl de ouder de handen vrij heeft. Daarnaast hoeft de ouder zich niet bloot te voelen of af te koelen omdat de romp bedekt is, inclusief de rug. Dit maakt het ook comfortabeler om tijdens het buidelen eventueel kraambezoek te ontvangen.
Gebruik
- Leg de baby op je borst en trek de Buideltop omhoog over je rug en de baby tot onder de oortjes. De buideltop houdt de baby warm en dicht bij jouw hart.
- De buideltop is bedoeld voor een zittende tot half liggende houding en niet bedoeld om mee te lopen. Het geeft niet voldoende steun om als draagdoek te gebruiken.
Conclusie: Waarom is buidelen belangrijk, ook thuis voor voldragen baby’s?
Buidelen is een eenvoudige en effectieve manier om de gezondheid en het welzijn van zowel de baby als de ouder te verbeteren. Niet alleen voor premature baby’s maar ook voor voldragen baby’s.
Het biedt vele voordelen, van betere hartslag en ademhaling bij de baby tot een sterkere emotionele band tussen ouder en kind.
Ik hoop dat je na het lezen van deze blog geïnspireerd bent om het buidelen te proberen. Het kan een grote impact hebben op de gezondheid en het welzijn van jou en je baby.
Wil je op een comfortabele manier buidelen? Neem dan eens een kijkje bij de buideltops. De buideltops verkrijgbaar in verschillende stofsoorten, kleuren en prints.