Hoe is het Warmtemaantje ontstaan?
Na het stoppen van mijn webshop met handgemaakte babykleding bleef ik met reststoffen zitten. Ik maakte hiervan sensorische speel-pittenzakjes welke een succes bleken te zijn. Toch werd regelmatig gevraagd om een grotere pittenzak om op te warmen. Om tot een vorm te komen die nog niet te koop was, ben ik gaan tekenen en uitproberen en zo is het Warmtemaantje ontstaan.
Wat is een Warmtemaantje?
Het Warmtemaantje is een maanvormige pittenzak gevuld met kersenpitten. De maanvorm werd al heel snel enorm goed ontvangen en bleek een hit voor baby’tjes met darmkrampjes. Ook onze eigen dochter, niet meer pasgeboren maar 5 maanden oud, net gestart met vaste voeding in combinatie met borstvoeding, had hier ook nog erg veel baat bij.
De maanvorm is niet alleen hip maar ook erg praktisch. De vulling is zo verdeelt dat het niet naar de zijkanten zakt zoals vaak gebeurt bij andere pittenzakken. Daarnaast drukt het Warmtemaantje niet op het (vaak net gevulde) maagje maar alleen op de onderbuik, terwijl het in de zij ook lekker mee warmt.
Waar is het Warmtemaantje van gemaakt?
Het Warmtemaantje bestaat volledig uit biologische/organische materialen, dus veilig voor jou en je kindje. Ook de kersenpitten zijn op biologische wijze gereinigd, dus zonder gebruik van chemische middelen.
Hoe gebruik je het Warmtemaantje?
Het Warmtemaantje kan zowel warm (uit de oven of magnetron) als koud (uit de koelkast of diepvries) gebruikt worden. Het Warmtemaantje wordt geleverd in een doosje met een toegevoegde gebruiksaanwijzing. Deze vindt je ook hier in de webshop.
Voor het opwarmen is het belangrijk dat je de hoes er eerst af haalt en de pittenzak eerst besprenkeld met water voordat je het opwarmt. Opwarmen kan in de magnetron binnen een minuut of in de oven in ongeveer 10 minuten. Wanneer je de oven gebruikt is het iets meer inschatten wanneer je het Warmtemaantje nodig hebt omdat dit wat meer tijd kost in verband met het voorverwarmen van de oven en vervolgens de opwarming. Tip: wanneer je het Warmtemaantje bij buikkrampjes wil gebruiken: verwarm de oven voor op het moment dat je gaat voeden, doe het Warmtemaantje in de oven direct na het voeden zodat je er zo snel mogelijk na de voeding gebruik van kan maken.
Wanneer je het Warmtemaantje koud wil gebruiken dan adviseer ik om het 1 a 1,5 uur voor gebruik in de diepvries te leggen, in een zak of doek. Het mag er uiteraard ook langer in liggen.
Het Warmtemaantje is niet alleen een hit voor baby’s met buikkrampjes. Bij deze nog een aantal gebruiksmogelijkheden en voordelen op een rij:
Voor baby’s:
- Warm het bedje of wiegje voor zodat je kindje minder snel wakker wordt als het overgelegd wordt in het bedje
- Warm de handdoek en kleertjes voor door ze om het Warmtemaantje heen te wikkelen. Dan heeft je kindje het minder koud al het uit badje kont
- Leg het in de wandelwagen voor als je gaat wandelen wanneer het buiten koud is
Voor mama’s:
- gebruik het als hulpmiddel bij borstvoeding: warm wanneer je de toeschietreflex wil bevorderen. Dit gaat moeizamer wanneer je het koud hebt. Of koud bij stuwing en een (beginnende) borstontsteking
- Fijn op je buik bij naweeën
- Fijn op je buik bij menstruatiepijn
- Ook op andere lichaamsdelen te gebruiken zowel warm om bijvoorbeeld stijve spieren op te warmen als koud bij een kneuzing of zwelling.
Voor oudere kinderen:
- Bij vallen of stoten koud op de zere plek
- Lekker warm op je buik bij buikpijn
- Lekker warm onder een dekentje op de bank wanneer je even niks hoeft.
Wat is het voordeel van een Warmtemaantje ten opzichte van een (warm)waterkruik of pittenzakken met andere vullingen?
- Het warmtemaantje is gevuld met kersenpitten. Ik heb voor deze vulling gekozen omdat deze vulling duurzamer is dan bijvoorbeeld lijnzaad of tarwe. Dit komt omdat kersenpitten nat mogen worden en zelfs wasbaar zijn. Doordat je de pittenzak kan besprenkelen met water voor gebruik is de kans op uitdroging van de pitten kleiner en wordt de gebruiksduur vergroot. Daarnaast is de kans dat een baby over het Warmtemaantje heen kan spugen of plassen aanwezig. Het Warmtemaantje hoeft dan niet direct weggegooid te worden.
- De kersenpit is een niet-eetbaar restproduct. Zowel lijnzaad als tarwe zijn voedingsmiddelen die misschien een betere bestemming kunnen krijgen.
- je hebt bij het Warmtemaantje niet te maken met kokend water, wat zeer gevaarlijk kan zijn mocht de kruik (ongemerkt) gaat lekken. Een pasgeboren kindje kan dit niet aangeven met alle gevolgen van dien.
- Een warmwaterkruik van metaal of rubber kan handig zijn om het bedje of kleding voor te verwarmen, maar is bij een jong kindje of als hulpmiddel bij borstvoeding niet praktisch in gebruik. Daarnaast is het niet mogelijk om een warmwaterkruik koud uit de diepvries te gebruiken.
Is het Warmtemaantje veilig in gebruik?
Het Warmtemaantje is met behulp van een externe partij door middel van een warmtetest uitvoerig onderzocht op veiligheid. Bij juist gebruik volgens de gebruiksaanwijzing die bij elk Warmtemaantje meegeleverd wordt, is het Warmtemaantje veilig in gebruik.
Het Warmtemaantje is niet bedoeld om je kindje mee te laten spelen.
De stof waarmee de pittenzak gemaakt wordt is van biologisch poplin katoen. De kersenpitten zijn op biologische wijze gereinigd, waardoor jij of je kindje niet in aanraking komt met chemische stoffen. Om deze pittenzak zit een hoes van een stof en print naar keuze, deze bepaalt ook het uiterlijk van het Warmtemaantje zoals het eindproduct er uit ziet. De stoffen waaruit je kan kiezen zijn: biologisch nicky-velours, merinowol tricot, merinowol teddy, of katoen-tricot met een printje.
Hoe houdt ik het Warmtemaantje schoon?
Mocht het toch nodig zijn om het Warmtemaantje te wassen omdat er bijvoorbeeld overheen gespuugd of geplast is? Dit is geen enkel probleem! Kersenpitten kunnen namelijk gewassen worden. Er zijn meerdere mogelijkheden:
- Je wast alleen het hoesje in de wasmachine.
- Je wast ook de pittenzak in de wasmachine. Je gebruikt neutraal geurloos wasmiddel of geen wasmiddel en laat het aan de lucht drogen. Af en toe opschudden bevordert het proces
- Je wast de pittenzak op de hand met een neutraal geurloos wasmiddel of geen wasmiddel. Door de pittenzak af en toe op te schudden is het sneller droog.
- Het warmtemaantje bewaar je op een droge plek, liefst op kamertemperatuur omdat dat de beste temperatuur is om hem weer opnieuw op te warmen.
- In de webshop vind je een Bewaarzakje van biologisch katoen met daarop de tekst ‘mijn Warmtemaantje’ waar het Warmtemaantje precies in past en het dus stofvrij en schoon blijft. Dit Bewaarzakje is ook erg handig voor in de (verzorgings)tas.
Tip: Zet het Warmtemaantje op je babyuitzet-lijst of geef het als kraamcadeau!